2016年2月20日星期六

KEK KEJU (Japanese Cotton Cheese Cake)




KEK KEJU 

(Japanese Cotton Cheese Cake) 


Bahan-bahan dan Kaedah Membuat :


Bahan A ( Penyediaan meringue) :
6 biji putih telur
140 gm gula castor
1 sudu kecil lemon


Cara Membuat:
1. Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi hingga berbuih, kemudian baru masukkan gula dan jus lemon.
2. Pukul sehingga jadi meringue, iaitu hingga bertanduk atau kalau diterbalikkan bekas, bahan tidak akan jatuh.


Bahan B :
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/2 sudu kecil garam
60 gm tepung kek
20 gm tepung jagung


Cara Membuat :
1. Cairkan cream cheese, butter dan susu secara double boiler. Kemudian, Satukan semua bahan dan kacau sebati.
2. Campurkan Bahan A kepada B dan gaul dengan kaedah kaup balik.
3. Bakarkan dalam ketuhar secara steam bath, iaitu masukkan air dalam dulang pembakar dan letakkan acuan kek dalam air. Kalau takut air masuk, balutkan acuan tin dgn kertas aluminium.
4. Bakar 1 jam suhu 160 C.



没有评论:

发表评论