2016年2月20日星期六

KUIH TALAM



KUIH TALAM





(Best kan kalau dapat makan petang-petang balik kerja)

Bahan-bahan

Lapisan Bawah Hijau*
2 1/4 Cawan Tepung Beras
1/3 Cawan Tepung Gandum
1 1/2 Cawan Gula
5 1/2 Cawan Air Pandan ( Air + Pes Pandan)
1 1/2 Tbs Air Kapur

Lapisan Atas Putih**
1/3 Cawan Tepung Beras
3 Cawan Santan
4 Tbs Tepung Jagung
1 Tsp Garam


Cara-Cara
Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur

Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.

Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.


***Biar betul2 sejuk baru potong***



没有评论:

发表评论