2016年2月20日星期六

RESEPI NASI AYAM PENYET



RESEPI NASI AYAM PENYET

Bahan-bahannya :
4 ketul ayam (lebih sedap bahagian peha)
6 ulas bawang merah#
2 ulas bawang putih#
1 labu bawang besar#
3 sudu ketumbar*
1 sudu jintan manis*
1 sudu jintan putih*
1 inci kunyit hidup#
2 inci halia#
3 batang serai (Ditik memanjang hingga bercerai)
1 inci lengkuas#
2 biji cili merah#
2 biji buah keras#
2 sudu besar santan#
2 sudu gula merah#
garam secukup rasa#

Cara-caranya :

1. Sangai bahan yang bertanda * dan tumbuk halus. Sapukan pada ayam dan tahu serta tempe.
(Sebaiknya ayam di kelar sedikit supaya bumbunya menyerap)

2.Satukan dan kisar semua bahan yang bertanda #.

4. Lumurkan pada ayam dan tempe serta tahu. Taburkan serai yg dititik dan gaul rata. Perap sekurang-kurangnya 30 minit.

5. Goreng ayam dalam minyak penuh.

Bahan Sedak :

3 sudu besar tepung beras
sedikit putih telur
garam
air dari perapan ayam.

Cara sediakan bahan serdak :

1. Satukan kesemua bahan dan kacau rata. Batter haruslah spt untuk menggoreng pisang kecairannya.

2. Titiskan pada minyak panas dan goreng garing. Angkat dan toskan.

Sambal ayam penyet :

6 Biji cili merah
5biji cili padi (tambahkan jika perlu)
6 ulas bawang merah
11/2 inci belacan
2 biji tomato
segenggam ikan bilis goreng
Garam dan gula secukup rasa.

Cara sediakan sambal ayam penyet :
1. Hiris bawang,cili dan tomato kasar-kasar.

2. Goreng belacan di dalam sedikit minyak. Angkat.

3. Goreng pula cili, bawang dan tomato. Angkat.

3. Tumbuk atau kisar kesemua bahan. Siap

Sedia untuk dihidangkan.













没有评论:

发表评论