2016年2月20日星期六

Apam Putri Ayu




Apam Putri Ayu 


Bahan-Bahan 
3 biji telur gread A
300 gm gula kastor
2 sudu kecil ovalette 
200 ml santan
50 ml air pandan
2 sudu keil pewarna hijau epal
250 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
250 gm kelapa parut +2 sudu tepung ubi (optional)+ 1/2 sudu kecil garam
Sedikit minyak untuk sapu pd acuan xnak bg lekat & mudah nak pisahkan dr acuan nanti.


Cara-cara nyer:
1.Panaskan kukus.
2.Pukul telur,gula dan ovalette sehingga betul2 kembang
3.Masukkan tepung gandum dan santan
4.Pukul lagi dengan low speed sehingga sebati
5.Sapukan sedikit minyak pada acuan.
6.Ambil sedikit kelapa dan penyek2 kan dalam acuan sampai padat
7.Bahagi2 kepada warna yang dikehendaki dan masukkan dalam acuan
8.Kukus dalam masa 7 minit
Selamat mencuba





没有评论:

发表评论