KUIH TALAM
(Best kan kalau dapat makan petang-petang balik kerja)
Bahan-bahan
Lapisan Bawah Hijau*
2 1/4 Cawan Tepung Beras
1/3 Cawan Tepung Gandum
1 1/2 Cawan Gula
5 1/2 Cawan Air Pandan ( Air + Pes Pandan)
1 1/2 Tbs Air Kapur
2 1/4 Cawan Tepung Beras
1/3 Cawan Tepung Gandum
1 1/2 Cawan Gula
5 1/2 Cawan Air Pandan ( Air + Pes Pandan)
1 1/2 Tbs Air Kapur
Lapisan Atas Putih**
1/3 Cawan Tepung Beras
3 Cawan Santan
4 Tbs Tepung Jagung
1 Tsp Garam
1/3 Cawan Tepung Beras
3 Cawan Santan
4 Tbs Tepung Jagung
1 Tsp Garam
Cara-Cara
Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur
Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur
Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.
***Biar betul2 sejuk baru potong***
没有评论:
发表评论