辣椒螃蟹食谱 CILI CRAB RECEIPE
Ketam Masak Cili Bertelur.
5 Ekor ketam (di cuci dan di belah 2)
1 Ulas bawang besar (cincang halus)
3 Ulas bawang putih ( cincang halus)
5 sudu besar Cili giling
1/2 cawan air asam
Garam dan gula untuk perasa
1 biji telur ayam (di pukul)
Cara2nya:-
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bila dah layu bawang besar tu, masukkan bawang putih, kacau rata..
Masukkan cili giling, api biar sederhana... bila dah pecah minyak, masuk air asam dan ketam.. tunggu sampai ketam masak, tutup dengan penutup kuali supaya ketam cepat masak..
Bila dah menidih masukkan garam, gula, gaul rata... agak2 rasa secukupnya, dan ketam pun masak, pecah telur dalam kuah sambal, kacau rata telur dan gaul ke semua bahagian ketam biar bersalut..
Siap untuk di hidang..
1 Ulas bawang besar (cincang halus)
3 Ulas bawang putih ( cincang halus)
5 sudu besar Cili giling
1/2 cawan air asam
Garam dan gula untuk perasa
1 biji telur ayam (di pukul)
Cara2nya:-
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bila dah layu bawang besar tu, masukkan bawang putih, kacau rata..
Masukkan cili giling, api biar sederhana... bila dah pecah minyak, masuk air asam dan ketam.. tunggu sampai ketam masak, tutup dengan penutup kuali supaya ketam cepat masak..
Bila dah menidih masukkan garam, gula, gaul rata... agak2 rasa secukupnya, dan ketam pun masak, pecah telur dalam kuah sambal, kacau rata telur dan gaul ke semua bahagian ketam biar bersalut..
Siap untuk di hidang..
没有评论:
发表评论