2016年2月20日星期六

Puding Tembikai


Puding Tembikai



Bahan-bahan

1 paket agar2 serbuk (10gram)
4 - 41/2 cawan air - (1cwn-190ml)
3/4 cawan gula 
1 sk esen vanilla
3 biji telur gred A (asingkan kuning dan putih )
Pewarna merah , kuning dan hijau
Sedikit kismis  atau coklat chip

Cara-cara
Masak agar2 bersama air dan gula hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla.Tutup Api. Sejukkan adunan agar2 hingga suam2 kuku ( anggaran 15-20min). *saya tak tunggu sejuk, tutup api, putar telur putih kemudian kuning, terus masuk adunan agar sikit demi sedikit.

Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika terbalikkan bekas,adunan tak tumpah), kemudian masukkan kuning telur satu persatu, pukul lagi hingga kembang dan gebu.

Tuang adunan agar2 (yg dah suam2 kuku tu) ke dalam bekas adunan telur. Pukul lagi hingga sebati dan adunan menjadi agak sejuk.
Tuangkan ke dalam bekas, masukkan pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau dengan mengguna lidi @ chopstik. Kacau dgn berhati2 supaya warna tidak terkena dasar bekas.

Letakkan kismis di permukaan agar2 (sebagai biji buah tembikai ). Sejukkan ke dalam peti.

Apabila agar2 sudah beku, keluarkan agar2 dari bekas dan warnakan bahagian luar dgn warna hijau sebagai kulit tembikai.






没有评论:

发表评论