KUIH PAUNG SAMBAL IKAN
INTI
INTI
Bahan-bahan:
6 ekor ikan selayang
2 cawan kelapa
1/2 inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang
1 sudu kecil halba
gula dan garam secukup rasa
Cara membuat:
Ikan direbus dan ambil isinya.
Kisar isi ikan dgn santan hingga hancur.
Masukkan bahan kisar ke dlm kuali.
Kacau hingga hampir kering.
Masukkan gula, garam, halia, bawang merah dan halba.
Kacau hingga sebati dan kering boleh lah diangkat. (jgn terlampau kering biar lembab2 skit)
.
6 ekor ikan selayang
2 cawan kelapa
1/2 inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang
1 sudu kecil halba
gula dan garam secukup rasa
Cara membuat:
Ikan direbus dan ambil isinya.
Kisar isi ikan dgn santan hingga hancur.
Masukkan bahan kisar ke dlm kuali.
Kacau hingga hampir kering.
Masukkan gula, garam, halia, bawang merah dan halba.
Kacau hingga sebati dan kering boleh lah diangkat. (jgn terlampau kering biar lembab2 skit)
.
KULIT
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut muda atau santan pekat
air secukupnya
secubit garam
Cara membuat:
Gaulkan semua bahan sehingga menjadi doh.
Peram/rehatkan doh selama sekurang2nya 5 jam.
Ambil sedikit doh, masukkan inti dan bulat2kan.
Ulang sehingga doh habis.
Goreng didlm minyak yg tenggelam hingga keperangan.
**Hati-hati krn kuih ni akan meletup jika api terlampau kuat.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa parut muda atau santan pekat
air secukupnya
secubit garam
Cara membuat:
Gaulkan semua bahan sehingga menjadi doh.
Peram/rehatkan doh selama sekurang2nya 5 jam.
Ambil sedikit doh, masukkan inti dan bulat2kan.
Ulang sehingga doh habis.
Goreng didlm minyak yg tenggelam hingga keperangan.
**Hati-hati krn kuih ni akan meletup jika api terlampau kuat.
没有评论:
发表评论