Rainbow Pudding
Bahan pudding plain :
1 bungkus agar-agar plain - 8 gm
120 gram gula pasir - sesuai rasa
1 liter air - 4 1/2 cawan
120 gram gula pasir - sesuai rasa
1 liter air - 4 1/2 cawan
Bahan pudding susu:
1 bungkus agar-agar plain - 8 gm
120 gram gula pasir - sesuai rasa
1 liter susu cair - 4 1/2 cawan
1 sudu teh esen vanilla
1 bungkus agar-agar plain - 8 gm
120 gram gula pasir - sesuai rasa
1 liter susu cair - 4 1/2 cawan
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna makanan:
merah, jingga, kuning, hijau, biru, ungu. Cukup sekadar 1-2 titik setiap lapisan atau sesuai keperluan.
merah, jingga, kuning, hijau, biru, ungu. Cukup sekadar 1-2 titik setiap lapisan atau sesuai keperluan.
Cara-cara :
1. Masak pudding plain dan pudding susu didalam
periuk berasingan hingga mendidih, kemudian kecilkan api hingga yang paling
kecil, cukup sekadar pudding sentiasa panas.
2. Siapkan loyang/acuan pudding pilihan, basahkan
dahulu dengan air.
3. Ambil 150 ml pudding plain, titik kan pewarna
merah secukupnya. Tuang ke loyang /acuan. biarkan hingga bahagian atas pudding
seperti ada lapisan, jika disentuh dengan jari sudah tidak melekat tapi pudding
masih belum beku.
4. Kemudian ambil 150 ml pudding susu pula, titik
kan pewarna merah
secukupnya. Tuang di atas pudding merah tadi secara
perlahan-lahan sesudu demi sesudu dengan jarak dekat dari permukaan pudding
sebelumnya agar lapisan pudding di bawahnya tidak bocor.
5. Ulang proses tersebut berulang-kali dengan warna
yang berlainan hinggalah warna yang terakhir dengan cara yang sama. Sejukkan
dalam peti sejuk. Keluarkan dari loyang/acuan. Dan sajikan ketika sejuk.
NOTA : Proses melapis mesti dilakukan dengan
perlahan-lahan dan cermat untuk mendapat lapisan yang cantik.
没有评论:
发表评论